9 maj 2016

Altan - Del 1, 2, 3 och 4. Mycket bilder.

Här kommer vårt altanbygge serverat. Vi började i höstas och hann få klart hela trallen innan vinteruppehåll. Först köpte vi plattor och bärlager till grunden. Det här är en såå mycket enklare lösning än att gjuta eller borra plintar. Vi visste redan innan vi byggde huset hur vi ville ha altanen så vi hade redan lagt singel på hela den ytan. Nu när det var dags så grävde vi fram "korridorer" som vi fyllde med bärlager, vattnade och "paddade". Dvs körde med en markvibrator. (Alla som kan, eller som vill låta som att de kan, säger padda om markvibrator. I undantagsfall har jag även hört "vibba".) Sedan lade vi ut betongplattor på väl valda ställen.

Markvibratorn använde vi även till att göra grunden till boden. Vi hyrde den över en helg och eftersom vi visste var vi ville ha boden så var det lika bra att passa på.

En kärrlast med betongplattor.
Svärfar kör "vibban" över bärlagerskorridorerna.
Betongplattor i raka rader. På de flesta ställen.
Tjoho! Markarbetet färdigt!
Vi ville få upp altanen så att den var strax under golvnivån inomhus och eftersom huset står upphöjt så blir det lite höjd på sina ställen. Först riktade vi upp ett bärlinelager så allt blev i våg och sedan reglar på det. Både detta och markarbetet gjordes i oktober i höstas.

Stomkonstruktionen.
Stommen klar. Tittar man med tillräckligt lite vinkel så att man inte ser ner mellan reglarna så ser det nästan färdigt ut. Eller i alla fall så man kan ana hur det ska bli.
Nästa steg var att få upp staketstolpar och få på all trall. Stolpar och fris och sedan en herrans massa kvällar med att kapa och skruva trallen. Många timmar med kap-/ och gersågen och skruvdragaren blev det. Altanen är c:a 80 kvadratmeter och bara till trallen så gick det åt över 1600 skruvar. Detta påbörjades i oktober och höll på en bit in i november.
Staketstolpar och fris.
Första raderna med trall börjar rada upp sig.
Och så här stor och härlig blev altanen. Provisoriskt räcke framför den imaginära trappan.
Nu i Maj när sommarvädret plötligt tittat fram var det dags att ta nästa steg vilket var att bygga trappen. Vi ville ha lite längre sittvänliga steg än vad man får i färdiga vangstycken så det blev till att såga till egna (efter en hel del mätande, räknande och klurande). Sedan gäller det att få allt att mötas snyggt i mitten, vara i våg osv men fram växte en trapp som vi är jätteglada över.
Vangstycken under produktion.
Vangstycken klara och översta trappsteget är på plats
Altantrappa färdig!
Altan del 5 - staket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar