23 augusti 2014

Ett färgval gjort - Takpannorna.

Säljaren ringde och sa att han pratat med han som behandlar vår bygglovsansökan. "Du måste ha rött hus med rött tegel i det där området." Eeeh jaha, kunde inte det ha stått nånstans för typ jättelänge sedan? När vi köpte tomten visade ju säljarna oss ett förhandsbesked från kommunen om tomten. Kanske stod det där? Det minns jag inte nu. Jag kan tycka att mäklaren som sålde tomten kunde ha visat oss förhandbeskedet i samband med köpet. Hon var ju inte ens närvarande vid köpet utan vi fick sitta och hobbytolka avtalet tillsammans med säljarna. Hoppas hon inte tog så mycket betalt.
Rött hus med rött tak?
Jaja. Vad gör vi nu? Vi hade ju inte bestämt tegelfärg riktigt men började luta åt svart och fasadfärgen hade vi verkligen inte tänkt ha röd så det här kändes ju lite jobbigt. Men det var lite väl många informationsled här för att jag ska tro på det helt, så jag bestämmer mig för att hitta källan till informationen.

Jag ringer till bygglovshandläggaren som hänvisar mig vidare till stadens Stadsantikvarie för att få reda på vad som egentligen gäller. Han förklarar att takpannorna måste vara tegelröda, det är inte förhandlingsbart. När jag frågar om fasadfärgen märker jag att viskleken fått lite för stor inverkan som jag misstänkte och hoppades. Han sa att om vi tar rött blir han så klart jätteglad, men det måste inte vara rött. Dock bör det vara en "traditionell" färg. Typ inte blått. "Och om du tar gult får det inte vara lysande neongul."

Det här kändes lättare att hantera då vi fortfarande är inom de banor vi tänkt. Vi vill ju också att huset ska passa in och vet ju att vi bygger på kulturmark. Frågade hur han ställde sig till ljusgrått med vita knutar, som vi lutat lite åt på slutet här, och det kunde han tänka sig att släppa igenom. Gött!

Han verkade förresten verkligen vara rätt man på rätt jobb. Man kunde verkligen höra genom telefonen att han kunde det han pratade om och att han verkligen brydde sig, dessutom var han trevlig och bemötte mig bra. Heja dig, Jan Melander!

Tittade i huspärmen för att se hur de där röda takpannorna ser ut egentligen och hittar en svartvit kopierad sida... Hur tänkte de då. Och särskrivningen i "tak ytor" är tyvärr inte ensam i den där pärmen, vilket sänker proffsighetsintrycket en del. På många ställen står det "hus leverans". Men men, huset är nog lika fint för det".

Svartvit bild på röda tegelpannor i huspärmen.

3 kommentarer:

  1. Vi är så tacksamma för att ni ligger steget före och röjer undan lite hinder! Då kör vi också på grått! /Grannarna

    SvaraRadera
  2. Hej Emma! Vad kul att ni läser! Ni har väl hittat Älvsbyhusforumet också att läsa på? http://alvsbyhus.forum24.se/alvsbyhus.html är adressen annars.

    SvaraRadera
  3. Absolut! Vi läser allt vi kommer över :-). Vill ni följa våra funderingar finns vi på https://husbyggarna.blogg.se

    SvaraRadera