2 juli 2014

Färg på huset.

Oj oj oj, det här ligger långt fram i tiden. Antagligen målar vi inte förrän i vår och det är nästan ett år dit. Men vi måste välja färg på takpannor nu och färgen kanske påverkar val av utomhusarmaturer så det känns som att vi vill ha en plan så nu har vi varit fullständigt fokuserade på att titta på husfärger vart vi än gått eller åkt. Man får välja mellan svart, rött och grått tak.

När man köper hus från Älvsbyhus så får man nåt erbjudande från Flügger på färg till första målningen. Jag kan ingenting om vad man ska ha för sorts färg och hur stor skillnad det är på olika märken och färgsorter. Det enda jag vet är vad det är för skillnad på färgen i färgen. Om flügger nu kan erbjuda något som man vet funkar på det hus man har och man får en skön liten rabatt så varför inte. Så länge de kan erbjuda de färger vi vill ha. Så vad vill vi ha?

Ser jag bara till vårt hus vill jag ha grått med vita knutar och svart tak. Lisa håller med om det eller kanske vitt med gråknutar och grått tak. Men vi bygger huset lite lantligt och vid andra hus och det känns viktigt att även om det inte smälter in, åtminstone inte sticker ut för mycket.

Alcros färgvalstjänst. Man kan välja bland exempelbilder eller ladda upp ett eget foto.
Bild: skärmdump från Alcros hemsida.
Lisa hittade en sida på Alcros hemsida där man kunde ladda upp en bild och sedan, efter lite trixande,
prova olika fasadfärger och vips så fick man se huset i den färgen. Sidan är här: http://alcro.colordream.com/sv/ Ganska smidigt och klart underlättande för att testa runt och skaffa sig generella uppfattningar. De har ju så klart en disclaimer om att färgen på skärmen kanske inte stämmer med verkligheten, men det beror ju på vad man har för skärm framför ögonen och hur den är inställd så det är bara logiskt.

Färgerna vi bollar med är:

 • vitt - mäktig, iögonfallande, kanske mer modernt än lantligt. Kombineras kanske med grå knutar och rött eller svart tak.
 • grått - stylish. För modernt? helgrått eller med vita knutar? Jag tror det blir snyggare med knutarna och det hjälper lant-känslan lite också, men blir det lantligt nog? Svart tak känns givet, men skulle det funka med rött tak för att i så fall smälta in mer?
 • gult - Kan bli snyggt, men vi har svårt att hitta snygga gula hus. De är antingen för gula eller för bleka och fast vi verkligen letar bilder på nätet och hus på riktigt är det svårt att hitta rätt. Vi tycker oftast lika om de hus vi ser så vi är ute efter ungefär samma sak tror vi. Att det är så känsligt att hitta rätt gör att gult känns som ett vanskligt val då vi dessutom inte kan nånting om hur man blandar färg eller liknande. Hittar man rätt gör det sig nog i så fall snyggt med vita knutar och rött tak.
 • rött. Lantlighetens färgval nummer ett. Kanske tråkigt på ett hus som ändå är 100 år nyare än grannarnas. Det röda man tänker sig (som väl baseras på alla Faluröda hus man sett) är ganska mörkt, och mörka hus upplevs som mindre. Med svart tak blir det i så fall ännu mörkare och mindre. Vita knutar och rött tak i så fall.

Så utifrån det här har vi i alla fall rationaliserat bort grått tak, men många tankar ska flyta och många hus tittas på innan det här bestäms.

3 kommentarer:

 1. Klurigt att välja kulör. Alla de stora tillverkarna kan blanda till precis den kulör ni vill ha så det finns inga begränsningar.

  Jag håller på vitt eller grått. Rött känns lite "gammalt" och gult är som ni skriver svårt att pricka rätt med. Känns som om gult gärna bleks med tiden också.

  De framtida solcellerna borde göra sig bättre på ett svart tak jämfört med på ett rött.

  /Johan W

  SvaraRadera
 2. Ja, spännande tanke med solcellerna! Den tanken har jag själv inte tänkt. Och då menar jag alltså i förhållande till takfärgen. Solceller har jag absolut tänkt på. Tegelröda solceller har ingen uppfunnit än? Det borde finnas en massiv marknad om några år när priserna gått ner så fler har råd att köpa.

  SvaraRadera
 3. Jag länkade till det här inlägget på Facebook och fick många ivriga förslag och tankar: https://www.facebook.com/daniel.frisk/posts/10152195815336129

  SvaraRadera